Een portofoon wordt vaak gezien als het enige alternatief voor mobiele telefoons. Niet alleen kan je met een grote groep mensen tegelijk communiceren, een portofoon geeft je de mogelijkheid om te communiceren op plaatsen waar geen mobiel bereik is. Hieronder leggen wij door middel van vijf stappen uit hoe u de juiste portofoon kunt kiezen.

Voor kampeerders tot bouwarbeiders heeft de portofoon de grootste voorkeur als communicatiemiddel. Desalniettemin, is het kopen van portofoons complexer dan je aanvankelijk zou denken. Er zijn een groot aantal portofoons verkrijgbaar bij een groot aantal fabrikanten. Deze bedrijven bieden portofoons die aanzienlijk verschillen in prijs en functies. Dit korte artikel helpt je bij het kiezen van de meest geschikte Portofoon voor zakelijk of professioneel gebruik.

Stap 1: Bepaal voor wat u de Portofoon gaat gebruiken – werk of vrije tijd?

Dit is misschien wel de meest cruciale stap voor het vinden van een geschikte portofoon. Bijvoorbeeld, als je een portofoon nodig hebt voor in een werkomgeving, dan zul je een krachtige en professionele portofoon nodig hebben, met een langere batterijduur, groter bereik en met een groter aantal kanalen. Dit stelt je in staat om met verschillende groepen mensen tegelijkertijd te communiceren. Bij gebruik in een gevaarlijke werkomgeving, is het aanschaffen van een waterdichte portfoon of ATEX (Atmosphere-Explosive) gecertificeerde portofoon iets waar je naar moet kijken. Indien je van plan bent om ze te gebruiken voor recreatieve doeleinden, zoals bijvoorbeeld wandelingen en sportactiviteiten, zal een kostenefficiënte multi-kanaal portofoon met een redelijk bereik en batterijduur voldoende zijn.

Stap 2: Radio Frequenties – VHF of UHF?

Voordat je een Portofoon aanschaft, is het essentieel om te weten welke radiofrequentie je nodig hebt. Er zijn twee soorten radiofrequenties die een groot aantal portofoons op de markt kunnen emitteren, namelijk VHF (Zeer hoge frequentie) en UHF (Ultra hoge frequentie). Het bereik van een VHF-geactiveerde portofoon bedekt een grotere afstand en verbruikt minder stroom doordat VHF-golven langer zijn. Ideale omstandigheden om een VHF-radio in te gebruiken zijn omgevingen zonder hinderingen. Indien je dus bijvoorbeeld in de luchtvaart-, maritieme of buitenlandse veiligheidssector werkt, is een VHF-radio aan te raden. Ook als je van plan bent om de portofoon te gebruiken voor recreatieve doeleinden, is op plaatsen zoals bijvoorbeeld een golfbaan of een open veld een VHF-radio aan te raden. Een UHF-geactiveerde portofoon is de meest populaire optie, aangezien de kortere golflengte obstakels kan binnendringen binnenshuis, zoals dikke betonnen muren of stalen structuren.

Stap 3: Afstand en bereik

stappen voor kiezen juiste walkie talkieDe meeste fabrikanten noemen het bereik van hun aangeboden portofoons onder ideale, volledig obstructievrije omstandigheden. Let er dus op, dat er een groot verschil is tussen het geadverteerde bereik en het werkelijke bereik. Er zijn een aantal factoren die het bereik van een portofoon kunnen beïnvloeden. Dit zijn factoren zoals radio interferentie van andere gebruikers, auto’s, bossen en gebouwen. Digitale portofoons hebben in principe de beste rijkwijdte. Bovendien, als privacy belangrijk voor je is, moet je er rekening mee houden dat de frequentie van digitale portofoons 1000 keer per minuut scramble veroorzaakt. Dit maakt het moeilijk voor anderen om je kanaal te verstoren. Je kunt tevens portofoons aanschaffen die zowel van digitale als analoge frequenties gebruik maken.

Stap 4: Stroom – hoeveel heb ik nodig?

De algemene regel voor portofoons en stroom is, dat voor elke 1 watt tot 1.5 km bereik is. Hoe hoger het wattage, hoe groter het bereik. Sommige professionele portofoons met 5 watt vermogen hebben echter alleen een bereik van ongeveer 5 km. Dit komt door obstakels en weersomstandigheden. Het kan tevens eventueel voor je van belang zijn om te kijken naar welke batterijen gebruikt worden. De meeste moderne portofoons gebruiken lithium-ion (Li-ion) batterijen die hoge capaciteit hebben en perfect zijn voor dagelijks gebruik. Daarnaast zijn er sommigen die gebruik maken van nikkel-metaalhydride (NiMH) batterijen, die met name populair zijn door hun hoge duurzaamheid en weerstand tegen impact. Een van de belangrijkste speerpunten van NiMH-batterijen is tevens dat ze meestal sneller laden. Ze zijn echter gevoelig voor warmte, waardoor het kan zijn dat de laadcapaciteit in de loop der tijd vertraagt.

Stap 5: Vergunning – heb ik dit nodig?

Als je een vergunning aanschaft, kun je onder veilige frequenties werken met minimale externe storingen. Om portofoons met vergunning te kunnen gebruiken, is het wettelijk verplicht dat je een vergunning bij Agentschap Telecom aanvraagt. De aanvraag van een zendvergunning kost eenmalig (ongeveer) €150, en daarnaast bedragen de jaarlijkse kosten (ongeveer) €60.

Walkie talkie kopen? Vind de Portofoon die bij u past op Onedirect!