Een noodtelefoon kan in allerlei situaties toepasselijk zijn. Vooral op plekken met een hoog risico op incidenten kan een noodtelefoon cruciaal zijn. Dit kunnen recreatieve plekken zijn zoals zwembaden, maar ook een professionele omgeving kan gebruik maken van een telefoon voor nood om snel en adequaat te kunnen reageren op onvoorziene situaties. In het onderstaande artikel vindt u meer informatie betreffende deze telefoons.


Voor welke omgeving een Telefoon voor Nood?

Een noodtelefoon is een uitstekend hulpmiddel om gevaarlijke situaties sneller te behandelen, in tal van omgevingen. Niet zeker of u een noodtelefoon nodig heeft? Onedirect zet de meest voorkomende sectoren voor u op een rij.

 • Recreatieve omgevingen zoals zwembaden, pretparken of amusementparken maken vaak gebruik van noodtelefoons. Deze sector heeft een typisch verhoogd risico op ongevallen, waardoor het uiterst belangrijk is om extra snel te kunnen reageren.
 • Zorgsector, zoals onder andere ziekenhuizen, verzorgingshuis, maar ook een kinderopvang. In deze omgevingen kan het heel handig zijn om een noodtelefoon per kamer te hebben, zodat personen een door u gekozen nummer automatisch bellen wanneer ze de hoorn uit de haak halen.
 • Veiligheidssector zoals de brandweer, politiegebouwen, of grote bedrijven waar belangrijk is om bij incidenten snel te kunnen ingrijpen.

Het is belangrijk om een noodtelefoon op een strategische locatie te plaatsen, alsook om goed te overwegen welke uitvoering het best geschikt is: wilt u dat mensen zelf kunnen uitbellen, wilt u enkel een toestel waarnaar gebeld kan worden? Wij behandelen hieronder de verschillen voor u.


Wat zijn de verschillende noodtelefoons?

Door een noodtelefoon aan te schaffen kunt u via de gemakkelijk programmeerbare telefoon snel om hulp vragen zonder dat u nummers moet opzoeken en deze handmatig moet intoetsen. Er zijn verschillende nogelijkheden tot configuratie, aangepast aan uw specifieke behoeften. Noodtelefoons komen zowel in een analoge variant, als een IP versie, afhankelijk of u gebruik maakt van een traditionele telefoonlijn of een VoIP account hebt voor uw professionele telefonie.

Daarnaast zijn er een aantal belangrijke verschillen in de uitvoering om in overweging te nemen:

 • Noodtelefoon met toetsenbord: Deze noodtelefoon komt met “memory keys” of geheugentoetsen (1, 2 of 3). U programmeert 1 tot 3 verschillende nummers voor in de telefoon, waardoor in een gevaarlijke situatie slechts op 1 knop gedrukt hoeft te worden om het door u gekozen nummer te bereiken.
 • Noodtelefoon zonder toetsenbord: Deze uitvoering zal automatisch één nummer uitbellen wanneer de hoorn uit de haak wordt gehaald. Ideaal voor mensen die weinig mobiliteit hebben, of waar er zeer snel een alarmcentrale gebeld moet worden.
 • Noodtelefoon zonder nummer: Naar deze telefoon kan enkel gebeld worden. Dit kan ontzettend belangrijk zijn wanneer u wilt garanderen dat er altijd een vrije lijn is naar bijvoorbeeld een controlekamer.
 • Noodtelefoon in combinatie met een beltoonversterker / visuele indicator

Bij een noodtelefoon zijn er nummers via 1 knop bereikbaar. Deze knoppen kunnen worden verbonden naar een alarmcentrale, huisnummer of landelijk hulpnummer van bijvoorbeeld de politie of brandweer. Het kan ook zo zijn dat u vastzit op een locatie en u zichzelf daar niet uit kunt bevrijden, neem bijvoorbeeld een lift waarin u vastzit. Door een noodtelefoon zou u in een ogenblik iemand kunnen bereiken die u kan bevrijden uit deze situatie.


Belangrijke punten bij het zoeken

Waterbestendigheid

Als er een noodtelefoon nodig is in een vochtige of natte omgeving dat is het dus erg handig dat de telefoon waterbestendig is. Denk hierbij aan een zwembad waar de luchtvochtigheid erg hoog ligt, maar ook tijdens een brand in een kantoor waarbij het blussysteem af gaat moet de telefoon werkzaam blijven.

Batterijduur

Bij een telefoon voor nood is het essentieel dat de telefoon ten aller tijden werkt. Dit betekent dus dat u niet wilt dat de batterij van de telefoon leeg raakt. Het beste is dat u een vaste telefoon neemt waarbij er geen sprake is van een batterij om zo dit probleem te voorkomen.

Montage en Opvallendheid

Het is handig om een noodtelefoon te hebben, maar deze moet wel makkelijk te gebruiken zijn en voor iedereen herkenbaar zijn. Ook moet deze telefoon dus op een plek hangen waar iedereen bij kan, hierbij moet er alleen wel voor worden gezorgd dat de telefoon niet vernield of gestolen wordt in een openbare plek.


Aanraders op de website van Onedirect

1. Depaepe HD2000 IP-telefoon

De telefoon voor noodsituaties met 2 automatische nummers

 • 2 nummers in het geheugen
 • Monteerbaar voor muren
 • Goed zichtbaar
 • LED-call indicatoren

2. Depaepe Premium 50 IP

Makkelijke SIP telefoon, met PoE en wandmontage

 • Wandmontage
 • Verstelbaar geluidsniveau
 • Ethernetpoort met RJ45 kabel
 • One touch memory

3. Depaepe Eclat 

Visuele en geluids- waarschuwing bij oproepen

 • Ideaal voor luide omgevingen
 • Volume tot 95 decibel
 • Geluid en signaal bij inkomende oproep

Voor meer informatie betreffende onze noodtelefoons of andere producten bij Onedirect kunt u ons bereiken via onze website, of bellen naar 085 888 3452