Wanneer u van plan bent om VoIP telefoons te kopen, dan zal u de term PoE (Power over Ethernet) ongetwijfeld tegenkomen. Maar wat is PoE? Het is van belang dat u goed geïnformeerd bent over de term. Daarom proberen wij door middel van deze blog allerlei vragen rondom PoE te beantwoorden.

#1 Wat is PoE (Power over Ethernet)?

Power over Ethernet houdt in dat dat de stroomvoorziening van apparatuur veloopt via netwerkkabel in plaats van de gebruikelijke stroomkabel. De netwerkkabel noemen we ook wel een twisted pair-kabel. Deze technologie wordt ingezet om bijvoorbeeld VoIP telefoons, IP camera´s en diverse soorten routers te voorzien van stroom.

#2 Waarom zou ik PoE gebruiken in plaats Van gebruikelijke stroomkabels?

Dankzij PoE is het dus niet nodig om extra stroomkabels te gebruiken. Naast deze voordeel heeft PoE ook andere voordelen. U heeft bijvoorbeeld ook geen extra voedingsadapter nodig. Dat is handig wanneer er geen stopcontact in de buurt is, terwijl u wel uw apparauur zou moeten gebruiken.  Ook zijn de installatiekosten minder, omdat een gekwalificeerde elektricien  niet nodig is voor de installatie. Bij gewone stroomkabels is dat wel het geval. Bovendien kan PoE worden aangesloten op een Uninterruptible Power Supply (UPS). In tegenstelling tot de gebruikelijke stroomkabel, kan een UPS gedurende een korte periode de apparaten laten functioneren bij een stroomonderbreking.

#3 Heb ik nieuwe apparatuur nodig?

Hoewel het eenvoudiger zou zijn om een PoE-switch te gebruiken voor PoE-compatibele apparaten, is het mogelijk om uw huidige apparatuur te upgraden met een apparaat genaamd PoE-injector. Een PoE injector werkt op een apparte voeding. Het wordt verbonden met een bestaande netwerkschakelaar / netwerk switch. Het ‘injacteert’ vervolgens stroom in uw Ethernet-kabels, waardoor Power over Ethernet functionaliteit mogelijk is.

Beide apparaten geven u de mogelijkheid om het op een grote schaal te gebruiken. U kunt ze aanschaffen waarbij de omvang en complexiteit bij uw behoeftes past. U kunt voor zowel als een single unit of een rack mount kiezen voor individuele telefoons of conferentie-eenheden.

#4 Heb ik hierbij speciale kabels nodig?

PoE werkt met elke netwerkkabel van Cat3 (category 3). De meer recente ‘Poe+ standaard’ vereist Cat5 (categorie 5) of nieuwere versies om te kunnen functioneren.

#5 Wat is PoE+?

PoE + is een nieuwere versie van PoE, waarbij een groter vermogen kan worden doorgegeven via de netwerkkabel. Hierdoor werkt het ook met wat meer complexe apparaten. Dankzij PoE+ is het mogelijk om met oudere PoE-standaard te werken, zonder compatibiliteitsproblemen.

#6 Belangrijke termen die je moet kennen

UPS – Uninterruptible Power Supply (Noodstroomvoeding)

Noodstroomvoeding is de voeding van een elektrisch netwerk, die in bedrijf komt zodra de gebruikelijke primaire voeding uitvalt.

PoE Switch – Netwerkschakelaar met Power Over Ethernet-functionaliteit. Hiermee kunnen netwerkkabels rechtstreeks van de schakelaar naar het PoE-apparaat worden uitgevoerd.

PoE Injector – Een apparaat, aangesloten op een voedingsspanning, die verbinding maakt met een standaard netwerkschakelaar. Het ‘injecteert’ elektrische voeding in uw netwerkkabels.