Efficiënte communicatie is voor elk bedrijf een must. Dit bespaart namelijk niet alleen tijd, maar tevens geld. Ongetwijfeld denk je nu dat hiervoor een mobiele telefoon het snelste en goedkoopste hulpmiddel is om met collega’s te communiceren. Echter kan het bereik, storingen, lage duurzaamheid, lage weerstand tegen water en kosten van SIM-abonnementen uiteindelijk voor hogere kosten zorgen. Daarnaast zijn mobiele telefoons ook gevoeliger voor schade bij intensief gebruik op lange termijn. Hierdoor zijn industrie portofoons vaak de beste oplossing. In dit artikel zullen wij per werksector kijken welke diverse functies een vereiste zijn voor optimaal gebruik.

De belangrijkste bedrijfssectoren die vertrouwen op communicatie via portofoons zijn onder andere de bouw, luchtvaart, logistiek en zelfs onderwijssector. In dit artikel lees je hoe jouw bedrijf optimaal kan profiteren van directe communicatie via een portofoon en welke functies je benodigd.

1 – Bouw

De omgevingen van bouwplaatsen variëren aanzienlijk. Of je nu werkt bij een kleine bouwplaats of deel bent van een groot infrastructuurproject, een portofoon is van vitaal belang voor de veiligheid van medewerkers. Dit zorgt er namelijk voor dat alles zo soepel, efficiënt en rendabel mogelijk loopt. Portofoons worden in de bouwsector vaak verkozen boven mobiele telefoons, doordat deze vaak stof- en waterbestendig zijn. Bij de productomschrijving van een portofoon wordt de IP-waarde aangegeven die aanduidt in welke mate deze bestand is tegen stof en water. Als duurzaamheid belangrijk is voor je, dan is een portofoon met militaire standaard specificaties de moeite waard om naar te kijken.

UHF (Ultra-high frequency) Portofoons maken gebruik van signalen die grote betonnen muren kunnen binnendringen, waardoor je constant in contact kunt blijven. Daarnaast is een portofoon met meerdere kanalen ook favoriet onder medewerkers in de bouw die graag snel willen kunnen communiceren met / schakelen tussen andere groepen mensen.

Indien je in de bouw werkt onder gevaarlijke omstandigheden, is het aan te raden om naar portofoons met een lone worker functie of SOS-functie te kijken. De lone worker functie  is voor personen die alleen ergens aan het werk zijn en eventueel gevaar kunnen lopen. Hiermee kan je met één druk op de knop een signaal afgeven om anderen te laten weten dat hij/zij veilig is. Met de SOS-functie kunnen portofoon gebruikers gemonitord worden die niet/bijna niet bewegen of die hun portofoon voor een langere tijd in een vreemde positie geplaatst hebben.

Belangrijke functies om op te letten:

 • UHF
 • Meerkanaals
 • High IP Rating (IPX4)
 • Lone werknemer / man down functie
 • US-MIL-STD-810

Aanbeveling van portofoon voor deze industrie:

Motorola TLKR T82 Extreme

2 – Luchtvaart

Voor luchtvaartactiviteiten en vliegveld diensten is het belangrijk dat alles precies op de seconde glad verloopt. Vertragingen en storingen kosten tijd en geld voor alle betrokkenen, waardoor soepele communicatie cruciaal is voor luchtvaartmaatschappijen en grondpersoneel. De meeste vliegvelden zijn groot en gespannen over een groot, vlak veld, wat ideale omstandigheden zijn voor communicatie op afstand via portofoons. Een VHF-radio (zeer hoge frequentie) heeft de voorkeur bij luchthavens voor hun uitzonderlijk groot bereik, maar luchthavens hebben alsnog obstakels die het bereik kunnen verslechteren. Bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en grondbedrijven wordt gecommuniceerd binnen teams via portofoons, waardoor dit een van de slechtste omgevingen is als het om interferentie gaat.

Om dit te voorkomen, wordt de aanschaf van een portofoon met vergunning aanbevolen, doordat verstoring geminimaliseerd is en je in staat bent om met je team te communiceren op veilige frequenties.

Als frequentiebeveiliging voor jou belangrijk is, raden wij je aan om een kijkje te nemen naar hybride digitale / analoge portofoons, aangezien deze de frequentie overspoelen waardoor interferentie erg moeilijk is voor externe gebruikers. Ook zou een portofoon met een squelch-functie ideaal zijn. Hierdoor kan een radio het geluid van een extern kanaal onderdrukken wanneer het geen transmissie ontvangt.

Belangrijke functies om op te letten:

 • VHF
 • Meerdere kanalen
 • Portofoon met vergunning
 • Hybride digitale / analoge radio
 • Squelch functie

3 – Magazijnen en opslag

Bij grote magazijnen en opslagruimtes is het belangrijk dat het personeel op afstand gemakkelijk met elkaar in contact kan blijven. Het gebruik van portofoons kan de werkzaamheden, productiviteit en efficiëntie op de werkplek versnellen. Aangezien magazijn werknemers eventueel op hoogte en/of met machines werken, is de duurzaamheid van het communicatiemiddel belangrijk. Het is dus aan te raden voor bij gebruik in grote en drukke magazijnen, om een robuuste portofoon welke eventueel aan de militaire standaard voldoet aan te schaffen.

Voor een ideaal bereik zal een portofoon met twee watt (3 km bereik in ideale omstandigheden) voldoende dekking bieden. Voor grotere magazijnen met meer obstakels, zoals voorraad stukken en grote muren, zou een portofoon met een hoger wattage, indien nodig, een duidelijker en sterkere verbinding kunnen bieden. Een UHF-radio werkt goed in zowel binnen- als buiten omgevingen.

Kenwood TK-3501Belangrijke functies om op te letten: 

 • MIL-STD-810
 • UHF
 • 2+ Watt Bereik (ongeveer 3 km bereik in ideale omstandigheden)

Aanbeveling van portofoon voor deze industrie:

Kenwood TK-3501

 4 – Gezondheidszorg

Voor ziekenhuispersoneel is het een prioriteit om een patiënt zo spoedig mogelijk bij de juiste afdeling en de juiste persoon te kunnen brengen. Veel praktijken en instellingen voor volksgezondheid gebruiken niet alleen portofoons om direct met anderen te communiceren, maar ook om hun noodtoestand door te geven in eventuele kritieke omstandigheden.

De meeste medische instellingen zijn het met elkaar eens dat portofoons voor efficiënte communicatie zorgen, wat simpelweg niet haalbaar is met conventionele communicatiemiddelen zoals interne telefoonlijnen en intercoms. Met betrekking tot specificaties is een relatief kostenefficiënte, standaard portofoon voor individueel gebruik de beste optie voor de meeste klinieken en gezondheidscentra. Een niet-gecertificeerde UHF portofoon biedt een bereik en batterijduur geschikt voor dagelijks gebruik. Echter, grote gezondheidsinstellingen met meerdere gebouwen en vloeren, moeten overwegen om professionele portofoons te kopen met een verbeterde batterijduur en groter bereik.

Motorola CLP446Belangrijke functies om op te letten: 

 • UHF
 • Vergunningsvrije portofoon
 • Noodfunctie
 • Mogelijkheid tot gebruik van een repeater

Aanbeveling van portofoon voor deze industrie:

Motorola CLP446

5 – Beveiliging

Discrete portofoons zijn van essentieel belang voor werknemers in de beveiligingssector. Hiermee kan het beveiligingspersoneel gemakkelijk met elkaar in contact blijven. Het geschikte type hangt af van verschilt per omgeving waarin deze gebruikt wordt. Voor gebruikers die langere uren werken en vaak via portofoons spreken, wordt een professioneel model aanbevolen met een lange batterijduur. Een portofoon met een noodfunctie is tevens een handige functie.

Bovendien, voor personen die werkzaam zijn in openlucht beveiliging, moet rekening gehouden worden met de afstand. Een VHF-radio is in veel gevallen beter geschikt door het grote bereik. Deze is bijvoorbeeld ideaal voor beveiliging op het vliegveld of buitenevenementen. Waarborging van privacy tijdens het communiceren is voor de meesten cruciaal, waardoor een portofoon met vergunning die gebruikt maakt van een digitale frequentie voorgetrokken wordt. Daarnaast zijn passende oortjes voor de portofoon belangrijk voor gebruikers die discreet willen communiceren.

Midland G18Belangrijke functies om op te letten: 

 • UHF – voor zowel klein/middelgroot bereik bij binnen of buiten
 • VHF – voor groot bereik buiten
 • Noodfunctie
 • portofoon met vergunning
 • Digitale portofoon
 • Oortjes

Aanbeveling van portofoon voor deze industrie:

Midland G18

6 – Horeca & Hotels

Van de receptie tot de wasservice en de keuken, een hotel of een restaurant is afhankelijk van hard werkend personeel, goede organisatie en naadloze communicatie tussen medewerkers. Hierdoor is het gebruik van portofoons in sommige restaurants of hotels niet meer weg te denken.

Portofoons voor recreatief gebruik zijn geschikt voor een restaurant, omdat het bereik en de kracht in een kleine omgeving niet van groot belang zijn. Het kopen van een handsfree communicatiemiddel voor uw personeel in een restaurant zou echter een slimme keuze zijn voor de veiligheid en efficiëntie. Het selecteren van de juiste voor een hotel is echter een grotere overweging. Bijvoorbeeld, hotel groottes variëren van hoge wolkenkrabbers tot 1-2 verdiepingen.

Voor een groot hotel met veel verdiepingen en beton is een krachtige UHF-radio essentieel. Hiervoor is een kwalitatieve, professionele portofoon het meest geschikt. In sommige gevallen is het eventueel zelfs de moeite waard om te zoeken naar repeater-portofoons voor een nog groter bereik. De hoeveelheid kanalen die een portofoon aanbiedt is tevens belangrijk indien verschillende afdelingen in contact met elkaar moeten blijven.

Kenwood PKT-23EBelangrijke functies om op te letten: 

 • UHF
 • Vergunningsvrij
 • Hands-free kits
 • Repeater
 • Multi-kanalen

Aanbeveling van portofoon voor deze industrie:

Kenwood PKT-23E

7 – Detailhandel

Van klantenservice tot het oproepen van collegas om de kassa te bemannen, er moet snel gereageert kunnen worden om eventueel ontevreden klanten te helpen en om wachtrijen voor kassa’s te minimaliseren.

Voor kleinere winkels voldoet een portofoon voor recreatief gebruik, aangezien het bereik niet groot hoeft te zijn.

Zoals eerder vermeld, zal het kopen van een handsfree kit het personeel in staat om hun handen vrij te houden terwijl ze kunnen blijven communiceren. Bij grotere warenhuizen met meerdere verdiepingen en dikke muren is een krachtige UHF-radio voornamelijk populair.

Dynascan R-58Belangrijke functies om op te letten: 

 • Hands-free kit
 • UHF
 • High power (2-4 watts)
 • Multi-kanalen

Aanbeveling van portofoon voor deze industrie:

Dynascan R-58

8 – Onderwijs

walkie talkies voor onderwijs Scholen behoren tot een van de grootste gebruikersgroepen van portofoons als onderdeel van hun dagelijkse activiteiten. Ze zijn voornamelijk handig voor beveiliging en onderhoudsdiensten.

Hoewel scholen meestal relatief klein zijn, is een krachtige 2/4 watt portofoon beter geschikt voor de meeste instellingen doordat er rond scholen veel obstructies zijn. Tevens, als een lange levensduur van de batterij van belang is, zijn er betaalbare UHF-packs die zonder twijfel gedurende een gehele schooldag intensief gebruikt kunnen worden.

Belangrijke functies om op te letten: 

 • UHF
 • High power (2-4 watts)
 • Multi-kannalen

Aanbeveling van portofoon voor deze industrie:

Motorola TLKR T62

Samengevat, ook al staat uw industrie niet in de lijst van de bovenstaande categorieën, portofoons zijn vooralsnog ook een optie voor u en het gebruik ervan is niet enkel gebonden aan de bovengenoemde industrieën. Ze zijn populair voor divers gebruik, van vrije tijd tot sportactiviteiten als wel in de bouw en noodsituaties.