Elke outdoor sporter is het probleem wel eens tegengekomen; hoe neem ik contact op met de rest van mijn gezelschap op een verre afstand?  De snelste oplossing op dat moment is roepen, maar bereikt dit ook altijd de ander? De beste oplossing is het meenemen van een Portofoon. Hierdoor kunt u snel en gemakkelijk anderen bereiken om benodigde informatie door te geven.


Het belangrijkste van een sport portofoon!

1. Bereik

Wat iedereen zich natuurlijk als eerste afvraagt bij het kopen van een nieuwe portofoon is of deze een groot bereik heeft, aangezien u zich al eens verplaatst van uw gezelschap. Zo loopt de afstand behoorlijk op, en kan het zijn dat u zich uiteindelijk op 10 kilometer afstand* van uw groep bevindt. Om dan alsnog te kunnen praten met elkaar is zeer fijn. Het bereik en afstand verschilt per toestel en merk, en u haalt er meer uit als u onderling van hetzelfde merk gebruik maakt.

2. Frequentie

Bij het gebruik van een portofoon speelt de frequentie een zeer grote rol. Er bestaat een onderscheid tussen Very High Frequency (VHF) en Ultra High Frequency (UHF). Vergunningsvrije portofoons hebben een lagere frequentie door overheidsbeleid en de portofoons met een vergunning kunnen zowel op VHF als op UHF worden geprogrammeerd (verschilt per merk en toestel).

Radio frequency - VHF vs UHF

Doordat de UHF golven hoger zijn, kan het signaal gemakkelijker door gebouwen en andere grote obstakels heen, bij VHF gaan de golven minder goed door obstakels heen wat in een bebouwd gebied minder effectief is. De VHF is daardoor juist toepasselijker op open terrein omdat er een langere afstand afgelegd kan worden, ideaal dus voor buiten! Meer weten over frequentie? Klik hier.

3. De batterij

Waar niet zo snel wordt bij stilgestaan is de duur van de batterij, maar aangezien een dagje buiten meestal zonder stopcontact is, is de duur van een batterij zeker niet onbelangrijk. Bij de meeste portofoons zitten oplaadbare NihMh inbegrepen, deze hebben een lange levensduur. Indien u graag noodbatterijen bij uw sport portofoon wilt hebben zijn de AAA-batterijen hier ook geschikt voor.

4. Gemak en duurzaamheid

Als laatste speerpunt bij het kopen van een portofoon is het slim om te letten op het gebruiksgemak en de duurzaamheid van de portofoon. Bij het gemak kunt u vooral denken aan de grootte en het gewicht van het apparaat. Compact en licht pakt u uiteraard liever mee op een outdoor activiteit. Gemak kan ook bestaan uit het vasthouden van de portofoon en de grip hierbij. Door het rubber aan de zijkant is de grip op de portofoon beter en laat u hem minder snel vallen in situaties waar u actief bezig bent. Verder zijn er nog vele accessoires voor de portofoon die de gebruiksvriendelijkheid versterken.

Bij het outdoor zijn of tijdens het sporten kan het natuurlijk allerlei types weer en terrein zijn. Daarom wilt u graag een sport portofoon die voor alle condities geschikt is. Hieronder vindt u een tabel waar wordt aangeduidt in welke mate, ook wel de IP waarden genoemd, een portofoon resistent is tegen deze condities.

Bij een portofoon staat meestal een nummer aangegeven wat staat voor de mate waarin het product resistent is tegen bepaalde condities. Als deze IP-waarden hoog zijn zal het product beter afgeschermd zijn tegen stof en/of water. Als een product IP68 aangeeft, biedt dit product maximale bescherming. Meer lezen over IP-waarden? Klik hier.


Onedirect´s aanbevelingen: Outdoor (S)portofoons

1. Motorola TLKR T82 Extreme

Licentievrije en waterbestendige portofoon met IPX4-norm

 • Een bereik van 10km bij ideale omstandigheden
 • Groepsoproepen
 • Geen licentsie vereist
 • IPX4 (waterafstotend)

2. Motorola XT185

Van bouwterreinen tot bergachtig terrein, industriële gebieden tot bospaden, kunt u rekenen op de Motorola XT185. 

 • Een bereik tot 8 km
 • IP54- gecertificeerd
 • VOX/iVOX-functie
 • Batterijduur van 24 uur

3. Midland G18 Pro

De onverwoestbare, robuuste PMR446 portofoon die praktisch, functioneel en vergunningsvrij is. 

 • Licentievrij 
 • 16 kanalen + 83 voorgeprogammeerde kanalen
 • IP67- certificering
 • Een bereik van 12 km in ideale omstandigheden

4. Motorola T62

Licentievrije Motorola portofoon

 • 8 km bereik
 • LCD display met achtergrondverlichting
 • Met achtergrond verlichting
 • Oplaadbare batterijen

Voor verdere informatie over de portofoons en dergelijke specificaties kunt u terecht op onze website.

*Het bereik van portofoons varieert veel, afhankelijk van waar u ze gebruikt. Het maximale bereik van de fabrikanten is gebaseerd op ideale omstandigheden, zoals van heuveltop tot heuveltop, maar het bereik dat u daadwerkelijk krijgt, zal veel minder zijn als u in een bebouwde omgeving bent. Bomen, muren, heuvels en zelfs het weer kan het bereik van uw portofoon beïnvloeden.