Wanneer u opzoek bent naar IP telefonieapparatuur, zal u deze twee termen ongetwijfeld tegenkomen. Er zijn een groot aantal termen en synoniemendie door verschillende aanbieders worden gebruikt. Dat kan het uitzoeken van telefonieapparatuur zeer lastig maken. In het onderstaande artikel laten wij u de verschillen zien tussen VOIP en SIP telefoons, zodat u beter en gemakkelijker een keus kunt maken. 

Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol, of Voice over IP. Audio wordt hierbij in digitale signalen omgezet. De telefooncentrale wordt aangesloten op het lokale net van het bedrijf (LAN) en krijgt een vast IP-adres. Vervolgens worden de VoIP toestellen met een PoE (Power over Ethernet)- switch op het computernet (LAN) aangesloten. VoIP werkt dus draadloos, waardoor je iedereen in de wereld kunt opbellen. U kunt zelfs bellen naar telefoons met traditionele netwerk, voor een klein bedrag.

Wat is SIP?

SIP staat voor Session IP of Session Internet Protocol. Hiermee kan toestellen gebruikt worden die op het computernet van het bedrijf zijn aangesloten. De SIP-telefooncentrale kan op twee manieren worden aangesloten: Met de internet of via een Backbone.  Backbone kunt u vergelijken met internet. Het wordt door één entiteit beheerd. De meeste gebruikers, in het IP-telefonieveld, gebruiken SIP. Simpel gezegd is SIP verantwoordelijk voor het initiëren, onderhouden en beëindigen van oproepen die via het internet zijn gemaakt. De overgrote meerderheid van VoIP-apparaten gebruiken het, inclusief de meeste IP-telefoons. Er zijn echter een paar VoIP-software clients die geen SIP gebruikt. Skype gebruikt bijvoorbeeld hun eigen systeem.

Verschillen VoIP en SIP van elkaar?

Ja, VoIP en SIP zijn anders, maar ze zijn geen concurrerende technologieën. Het belangrijkste verschil tussen SIP en VoIP is hun omvang. VoIP is eigenlijk niet een discrete technologie, maar een familie van technologieën. SIP is slechts één van de technologieën die in het kader van de VoIP ‘paraplu’.

Moet ik een SIP telefoon of een VoIP telefoon kopen?

Zoals boven uitgelegd, zijn er geen aanzienlijke verschillen tussen de twee, aangezien alle SIP telefoons VoIP telefoons zijn. De overgrote meerderheid van de VoIP-clients (vaste VoIP telefoons of softphones) gebruiken de SIP-standaard. Bedrijven verkopen hun producten vaak als ‘VoIP’-telefoons, omdat VoIP een veel wijdere gebruikte term is dan SIP.

Voor meer informatie over SIP, VoIP en al onze bijbehorende VoIP-telefoons en conference apparatuur, bezoek onze website op onedirect.nl. U kunt ons ook bellen op 085 888 3452.