Indien je op zoek bent naar geschikte wintersport portofoon voor bijvoorbeeld tijdens je ski-avonturen, is het belangrijk om naar de diverse functies van de toestellen te kijken. Dit, om te verzekeren dat je constant in contact kunt blijven met anderen.

In dit korte artikel zetten wij de belangrijkste functies op een rijtje, zodat je uiteindelijk de meest ideale keuze kunt maken. Enkele voorbeelden van belangrijke eigenschappen zijn de UHF frequenties, hoge IP certificering en headset aansluiting.

Blijf bereikbaar op de piste dankzij een Portofoon

ModelBereikEigenschappenPrijs
Motorola T92 H₂O10km

IP67

8 Kanalen

Robuust

€ 95,99 ex. BTW

(2-Pack)

Kenwood TK-3401D 10km

IP55

16 Kanalen

Militaire Standaard 810G

€ 315,99 ex. BTW

(2-Pack)

Midland G18 PMR446 9km

IP67

VOX

Aluminium Chassis

€ 103,99 ex. BTW
Kenwood PKT-23E 8km

IP54

8 Kanalen

Militaire Standaard 810G

€ 180,99 ex. BTW

(2-Pack)

IP Certificering

Voor probleemloos gebruik van de portofoon tijdens het skiën, zal je het benodigen met een IP67 of IP68 certificering,vanwege besneeuwde, natte bergtoppen en meest schadelijke klimaten. Met een IP67  kan onderdompeling in water tot 1 meter gedurende 30 minuten weerstaan, terwijl een IP68 tot 1.5 meter  gedurende 30 minuten ondergedompelt kan worden.

Noodfuncties 

Skiën brengt risico’s met zich mee, waardoor het handig is om de mogelijk te hebben om hulp in te kunnen schakelen of in contact te blijven met medeskiërs. Daarom, zijn noodfuncties van een portofoon cruciaal. De meesten hebben een noodknop of standaard functie. De noodfunctie is bijvoorbeeld een ononderbroken noodsignaal dat verstuurd wordt naar anderen op dezelfde fequentie, gevolgd door rechtstreekse uitzending van stemgeluiden. Sommige portofoons hebben tevens een LED zaklamp.

walkie-talkie-for-skiingGroepsgesprekken

Portofoons, net als mobiele telefoons, ondersteunen groepsgesprekken. Deze functie staat toe dat je een bericht van het apparaat naar meerdere gebruikers tegelijk kan sturen, wat vooral handig is voor gebruik tijdens extreme sporten zoals skiën. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om gebruikers toe te voegen of uit te sluiten van een groepsgesprek, of simpelweg met één persoon te communiceren.

Vox Functie

De Vox functie is misschien wel de meest handige functie van een portofoon voor tijdens het skiën. Met de VOX (voice over call) functie kun je een boodschap verzenden zonder de PTT (push to talk) knop in te hoeven drukken. Zo worden berichten automatisch verstuurd wanneer de gebruiker begint met praten en kan dus hands-free gecommuniceerd worden op de piste.

Communiceren via een Oorstukje 

De meesten portofoon sets worden gelevert inclusief oordoppen. Tijdens het skiën kun je gebruik maken van oordopjes in combinatie met de VOX functie. Door het apparaat aan je riem of broek te knippen en oortjes aan te sluiten, kun je blijven communiceren zonder een knop te hoeven in te drukken, indien de VOX-functie is geactiveerd. Een oorstukje zorgt tevens voor discretie op de piste.

Interesse in een portofoon voor de volgende ski vakantie?

Bekijk ons portofoon assortiment voor tijdens het skiën. Onze selectie bestaat uit multi-packs, waterbestendige portofoons en accessoires.