Bluetooth is nog altijd de meest gebruikte draadloze verbinding! Tegenwoordig is Bluetooth niet meer weg te denken uit ons persoonlijke en professionele leven en is het onafscheidelijk van mobiele apparaten.

Laten we ons verdiepen in het verhaal achter dit woord en de vele vormen ervan ontdekken!


Bluetooth-technologie: de oorsprong

De naam Bluetooth heeft zijn oorsprong in het middeleeuwse Scandinavië en is afgeleid van de Vikingkoning Harald Blåtand. Hoe verrassend het ook lijkt, het woord “Bluetooth” is afkomstig van de vertaling van zijn naam, Harald Blåtand, letterlijk vertaald als Harald Bluetooth.

In 1994 deed de term voor het eerst zijn intrede in de wereld van de technologie. Het telecommunicatiebedrijf Ericsson, dat zich realiseerde dat een draadloze communicatiestandaard essentieel werd voor de professionele sector, begon een draadloze technologie te ontwikkelen: Bluetooth. Vandaag de dag wordt Bluetooth werkelijk overal gebruikt: van koptelefoons tot slimme thuisapparaten, smartphones en horloges. Bluetooth verbindt onze wereld op manieren die een paar decennia geleden nog ondenkbaar waren.

Wilt u discreet communiceren terwijl u onderweg bent? Ontdek de Poly Voyager Free 60!


Bluetooth: één woord, verschillende spellingsvormen

Bluetooth technologie vergemakkelijkt de overdracht van bestanden en gegevens van het ene apparaat naar het andere op korte afstand, waardoor kabels of een internetverbinding niet meer nodig zijn. Bovendien kunnen verschillende apparaten met elkaar worden verbonden en is het erg populair geworden voor slimme apparaten zoals smartphones, speakers en koptelefoons. Met Bluetooth kun je draadloze koptelefoons aansluiten op je smartphones of een speaker op afstand bedienen. Dit krachtige hulpmiddel is ook een must voor het beheer van videoconferenties in de vergaderruimte.

Ondanks de officiële wereldwijde spelling door de Bluetooth Special Interest Group (SIG), is het niet ongebruikelijk om verschillende schrijfwijzen van het woord tegen te komen. Hier zijn enkele alternatieven die je kunt tegenkomen:

 • ”BlueTooth”: Toen het woord voor het eerst werd gebruikt, was het bedoeld om de fusie van de woorden “Blauw” en “Tand” als afzonderlijke termen te benadrukken.
 • Blåtand“: In het Deens, de moedertaal van Harald Bluetooth, bevat het woord “Bluetooth” de letter “å” als eerbetoon aan de historische oorsprong.
 • BLUETOOTH“: Nog zeldzamer is dat deze spelling soms wordt gebruikt voor naamsbekendheid of nadruk.

De spelling van deze term is soms lastig te spellen en maakt het voor veel mensen lastig. Op internet wordt hij vaak verkeerd gespeld en sommige spellingen kunnen zelfs grappig overkomen:

 • Bleutooth
 • Blootooth
 • Blutoo
 • Blootou

Op zoek naar een hoofdtelefoon die je afzondert van het geluid om je heen? Ontdek de EPOS IMPACT 1060T ANC!


Voor-en nadelen

Bluetooth biedt een aantal voordelen:

 • Betere mobiliteit: Dankzij een vereenvoudigde draadloze verbinding tussen apparaten biedt Bluetooth meer bewegingsvrijheid.
 • Uitgebreide compatibiliteit: Omdat de technologie compatibel is met een groot aantal apparaten, kun je al je producten aansluiten.
 • Bestanden delen met één klik: Deel moeiteloos foto’s, video’s, bestanden en meer tussen je apparaten en bespaar elke dag tijd!
 • Energiebesparing: Dit type verbinding is inderdaad ideaal om energie te besparen, omdat het een draadloze verbinding biedt tussen twee apparaten zonder dat deze snel leeg raken.

… Maar het heeft ook een paar nadelen:

 • Beperkt bereik: Ondanks een krachtige draadloze verbinding moeten gekoppelde apparaten dicht bij elkaar blijven, op een afstand van ongeveer 30 meter, om een stabiele verbinding te behouden.
 • Fragiele verbinding: Een groot aantal Bluetooth-apparaten in dezelfde ruimte kan de kwaliteit van de verbinding beïnvloeden en verminderen door storingen te veroorzaken.
 • Beperkte overdrachtssnelheid: Hoewel extreem handig dankzij zijn eenvoud, is data-overdracht nog steeds trager met Bluetooth dan met andere technologieën zoals Wi-Fi.


Ervaar ongeëvenaard draadloos audioplezier met Bluetooth headsets! Waar je ook bent, ze staan gelijk aan gemakkelijke verbinding en verhoogde mobiliteit. Deze modellen, of het nu hoofdtelefoons of oordopjes zijn, worden nu veel gebruikt voor zowel telefoongesprekken als het luisteren naar muziek. Lifestyle, professionele of hybride modellen: bij Onedirect hebben we een headset voor elke gebruiker!


Van de historie van veelgebruikte termen tot nieuwe producten, technische definities en updates! Onedirect houdt je op de hoogte van het laatste nieuws uit de wereld van technologie.