Iedereen zal wel gemerkt hebben dat de stijl van werken de laatste jaren drastisch is veranderd. Dit proces werd versneld door de coronacrisis, maar ook daarvoor zagen we al veranderingen in de richting van hybride werken. Hybride werken heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. In dit artikel bekijken we deze nadelen en introduceren we de slimme oplossingen van Logitech. De missie van Logitech is het creëren van de beste producten om hybride werken zo makkelijk mogelijke te maken. Ze willen verschillende uitdagingen aanpakken en duidelijke communicatie, zinvolle verbinding en sterke samenwerking mogelijk maken.

Werken vanuit huis

Tijdens de coronaperiode raakten we gewend aan thuiswerken. Iedereen werkte thuis, maar vanaf één, vaste plek. Nu proberen we thuis- en kantoorwerk tegelijkertijd te organiseren. De ene dag ben je thuis, de volgende dag zit je aan je eigen bureau op kantoor, en de volgende dag ben je in een vergaderzaal. Managers proberen hieraan tegemoet te komen, zelfs 54% van de managers richt hun kantoren en vergaderruimten opnieuw in om ze beter geschikt te maken voor hybride werken.

Trends in hybride werken

In 2022 voerde Microsoft een onderzoek uit waarin werd geconcludeerd dat hybride werken zeker zal blijven bestaan. Zij zien een paar duidelijke trends. Ten eerste kijken mensen anders naar de work/life balance. Niemand verspilt graag tijd en geld aan reizen naar het werk als dat niet nodig is. Daarnaast hebben mensen het gevoel dat ze zich vanuit hun eigen huis beter kunnen concentreren op bepaalde taken. Kantoren kunnen lawaaierig zijn en vol afleiding, zoals collega’s die aan de telefoon zijn, mensen die een snelle vraag stellen en de langer-dan-noodzakelijke pauzes. Mensen hebben de mogelijkheden van hybride werken ervaren toen het verplicht was tijdens de coronaperiode, en velen zagen de voordelen van deze flexibiliteit. Zozeer zelfs dat 40% van de werknemers overweegt van baan te veranderen voor beter welzijn en een betere gezondheid. Dit percentage is nog hoger onder millennials en Gen-Z, waar 57% van baan zou veranderen voor een betere balans tussen werk en vrije tijd. Aangezien zij de nieuwe generatie werknemers zijn, moet hier zeker rekening mee gehouden worden.

Voorkom afzondering

Helaas bleek uit de studie ook dat er onenigheid is tussen managers en werknemers. Toen de werknemers werd gevraagd naar hun productiviteit, zei 81% dat zij even productief, zo niet productiever waren dan de voorgaande jaren. Toen managers vervolgens werd gevraagd naar de productiviteit van hun teams, was 61% bang dat de productiviteit was afgenomen sinds hun team overging op hybride werk. Uit data blijkt wel dat werknemers openstaan voor nieuwe manieren van vergaderen. Microsoft Teams laat een toename zien van 252% van de totale vergadertijd. De gemiddelde werkdag is 46 minuten langer, en gebruikers besteedden 28% meer tijd in Teams buiten werktijd, en 14% meer in het weekend. Dit betekent misschien niet direct dat werknemers productiever zijn, maar het wijst er wel op dat we ons bewust moeten zijn van ‘altijd aan staan‘ en dat we moeten weten wanneer we moeten uitloggen.

Onduidelijkheid bij hybride werken

Goede communicatie is altijd al een essentieel onderdeel van een functionele werkplek, en als je mensen niet elke dag persoonlijk ziet, is dat nog belangrijker. Hetzelfde geldt voor de verwachtingen die managers hebben van hun hybride werknemers. Slechts 23% van de bedrijven had in 2022 een duidelijk beleid voor hybride werken. Dit leidt ertoe dat een derde van de werknemers niet zeker weet wanneer ze op kantoor verwacht worden en wanneer niet. Zoals op elk ander gebied leiden onduidelijke verwachtingen tot verwarring onder werknemers en het nemen van persoonlijke beslissingen die misschien niet altijd in lijn zijn met de verwachtingen van hun manager.

Verminderde sociale netwerken

Tot slot heeft thuiswerken een enorme impact op de sociale netwerken op de werkvloer. 62% zegt minder werkvrienden te hebben sinds ze hybride werken. Dat is niet gek. Als je op afstand werkt, mis je natuurlijk de vrijdagmiddagborrels en de beroemde koffiepauzemomenten. Bijna 40% van de werknemers die nu hybride werken, verwacht binnen een jaar 100% hybride te werken. Dit zou kunnen komen door het gebrek aan sociale connecties op de werkvloer. Als je geen connectie hebt met je collega’s, ben je minder snel geneigd naar kantoor te komen. Daarom moeten organisaties hun verantwoordelijkheid nemen bij het vormgeven van sociale netwerken; om ervoor te zorgen dat werknemers verbonden blijven met de organisatie en hun sociale connecties op het werk blijven ontwikkelen. Dit leidt ook weer tot een betere binding en betrokkenheid van werknemers.

Gids voor succesvol hybride werken

Om de resultaten van het onderzoek van Microsoft sament te vatten, zijn onder andere duidelijke verwachtingen en afspraken essentieel om hybride werken succesvol te kunnen implementeren. Managers moeten transparant en ondersteunend zijn naar hun werknemers. Logitech schreef een gids voor succesvol hybride werken, die u kunt vinden via deze link.

Logitechs oplossingen

Laten we nu eindelijk overgaan tot de oplossingen van Logitech, want er zijn zoveel voordelen die het de moeite waard maken om deze obstakels te overwinnen. De missie van Logitech is om hybride werken zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Bedrijven krijgen een grotere talentenpool, omdat geografische locatie geen beperking meer is. Werknemers zijn vrij om te wonen en te werken waar ze willen, waardoor ook de ecologische voetafdruk wordt verkleind door minder reizen naar kantoren. Kantoren zelf kunnen kleiner worden of misschien zelfs verdwijnen. Ten slotte kunnen de werk- en openingstijden flexibeler zijn dan nu. Duidelijk genoeg voordelen voor hybride werken. Laten we nu kijken hoe Logitech kan helpen dit te organiseren.

Blijf georganiseerd

Logitech heeft iets voor elk type vergaderruimte. Voor een kantoor aan huis of een kleine vergaderruimte tot zes personen is het essentieel om uw werkruimte opgeruimd en georganiseerd te houden. Logitechs LogiDock laadt uw laptop op en verbindt tegelijkertijd alles wat je nodig hebt voor je vergadering. Van je toetsenbord en je muis tot je scherm en je webcam, allemaal met 1 USB in een moderne box met een strak design. De Rally Bar Mini is de perfecte aanvulling voor uw kleine ruimtes. Met de dubbele camera set met AI framing technologie, zal iedereen in de kamer perfect in beeld zijn. Geen afstandsbediening nodig. Hij heeft ook geïntegreerde luidsprekers en kan tot 3 microfoons aansluiten.

Kom weer samen

De Rally Bar is beter geschikt wanneer u vaak grotere groepen tot 12 personen in uw vergaderruimte hebt. Hij heeft een betere camera met 5x optische en 10x digitale zoom, waardoor hij in totaal 50x zoom heeft. Dankzij deze ongelooflijke zoom kan hij tot 12 mensen in een grotere vergaderruimte duidelijk vastleggen. De mensen aan de andere kant van de vergadering kunnen iedereen die deelneemt in uw vergaderruimte duidelijk zien. De Rally Bar ondersteunt volledig bring-your-own-device en u kunt met alle vergaderplatformen werken. Het ondersteunt niet alleen alle vergaderprogramma’s; u kunt ook gemakkelijk schakelen tussen platforms wanneer dat nodig is. Zo kunt u eenvoudig samenwerken met al uw partners, klanten en collega’s. Waar de Rally Bar Mini verbinding kan maken met maximaal drie microfoons, kan de Rally Bar met vier verbinden, waardoor hij nog geschikter is voor grotere ruimtes.

Blijf flexibel

Heeft u een andere middelgrote vergaderruimte die wat meer flexibiliteit nodig heeft? Wilt u de mogelijkheid hebben om uw apparatuur naar andere ruimtes te verplaatsen als dat nodig is? Logitech heeft zelfs daar een oplossing voor; het Rally Camera System. Er zijn verschillende handige packs met verschillende onderdelen, maar in principe is het een uit elkaar getrokken vergaderbar met een losse camera en speakers. Het meest basale Logitech Rally Pack komt met een camera, microfoon, speaker en een hub. Het Logitech Rally Plus Pack wordt geleverd met een camera, twee speakers en microfoons, een hub en een afstandsbediening. Er kunnen maximaal zeven extra microfoons worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat iedereen in uw vergaderruimte wordt gehoord. De Rally Systems kunnen deel uitmaken van een compleet zaalsysteem, of met uw eigen laptop.

Accessoriseren om te optimaliseren

Tot slot heeft Logitech ook veel accessoires gemaakt om alles rondom uw online vergaderingen gemakkelijker en soepeler te laten verlopen. Een Logitech Tap Controller verandert een kamer in een volledig functionele videoconferentieruimte zonder dat u een laptop hoeft mee te nemen. Hij is compatibel met Teams, Zoom en Google. Wanneer u een uitnodiging voor een vergadering verstuurt, kunt u ook de vergaderruimte toevoegen. De ruimte heeft een eigen e-mailadres, waardoor je de ruimte direct kunt reserveren tijdens het versturen van de uitnodigingen. Daarna hoef je alleen nog maar deel te nemen aan de vergadering om het scherm en de camera automatisch aan te zetten. Een LED aan de buitenkant van de ruimte geeft aan of hij vrij of bezet is. Zo kunnen uw collega’s in één oogopslag zien dat de kamer in gebruik is.

Brainstormen zoals u gewend bent

De Logitech Scribe is de finishing touch voor uw brainstormsessies. Een whiteboard is de makkelijkste en duidelijkste methode om te brainstormen. Maar wat als niet iedereen in de kamer kan zijn? Worden zij buitengesloten van wat er op het bord gebeurt, of wordt de camera op het bord gericht en toont het een wazig beeld? De Logitech Scribe is een AI-camera die boven een whiteboard kan worden geïnstalleerd. Het vertaalt de inhoud van het whiteboard naar de videovergadering. Het schrift wordt gehighlight en post-it notities die op het bord zijn geplakt worden geïdentificeerd en uitgelicht. De hand van de schrijver wordt transparant gemaakt, zodat deze de informatie op het bord niet blokkeert.

Conclusie om uw hybride werken te fixen

Er zijn veel hindernissen te nemen bij het succesvol implementeren van hybride werken. Werknemers hechten veel waarde aan de work/life balans. Voor de volgende generatie is dit een nog grotere factor bij het kiezen voor een werkplek. Werken op afstand leidt tot een kloof tussen managers en werknemers en een afname van het sociale netwerk op kantoor. Investeren in hoogwaardige vergaderapparatuur neemt veelvoorkomende problemen weg en zorgt ervoor dat iedereen betrokken wordt bij vergaderingen. Of ze er nu persoonlijk bij kunnen zijn of niet. Wanneer ze wel naar kantoor komen, is het gemakkelijker dan ooit om te zien welke ruimtes beschikbaar zijn. Het vereenvoudigen van het naar kantoor komen, kan mensen aanmoedigen om vaker te komen en zo de persoonlijke banden weer te versterken. De producten van Logitech zijn gemaakt om elk kantoor in staat te stellen hybride werken succesvol te implementeren. Ze kunnen precies zijn wat uw organisatie nodig heeft!