Draadloze headsets, ook wel bekend als DECT koptelefoons, worden vaak verward met Bluetooth headsets. In dit artikel omschrijven wij de verschillen.

Welke afstanden kunnen de signalen van Draadloze en Bluetooth headsets afleggen?

Het eerste verschil tussen Wireless en Bluetooth is de afstand die de signalen kunnen afleggen. DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications, of te wel Digitaal verbeterde draadloze telecommunicatie. Het signaal van een DECT koptelefoon kan tot gemiddeld 100 meter ontvangen worden. Bij Bluetooth, is deze afstand slechts ongeveer 10 meter, soms zelfs maar 5 meter in kantooromgevingen. Tevens werkt ook Class Three Bluetooth, welke eigenlijk aangeeft een bereik tot 100 meter te hebben, op slechts 30 meter.

Als u tijdens werk liever de mogelijkheid wilt hebben om uw bureau te verlaten en vrij rond te lopen tijdens het bellen, is een draadloze headset aan te raden.

Met hoeveel apparaten kunnen de Wireless en Bluetooth headsets verbonden worden?

Een draadloze hoofdtelefoon kan slechts met één ander apparaat verbonden worden, wat gewoonlijk het basis station is. Een Bluetooth headset kan verbonden worden met tot zeven verschillende toestellen. Dus, als je op zoek bent naar een headset wat je met diverse apparaten kunt verbinden en gemakkelijk in verschillende omgevingen kan werken op afstand van het basis station, dan is een Bluetooth headset de passende optie.

Desalniettemin is een wireless koptelefoon met zijn superieure bereik een goede investering, vooral op de werkplek.  Dit, doordat het de mogelijkheid biedt om vrij te kunnen bewegen binnen 100 meter van het basis station.

Hoe veilig zijn Draadloze en Bluetooth headsets?

Draadloze headsets hebben een 64-bit encryptie, welke een sleutellengte van  18,500,000,000,000,000,000 cijfers heeft en haast onbreekbaar is.

Bluetooth headsets maken gebruik van 8 tot 128-bit encrypties. Hierdoor is het aan te raden om de koopgids van een product te bekijken om de lengte van de encryptie te vast te stellen.

Als u uw headsets met 128-bit encrypties gekoppelt heeft aan het basis station, is de kans dat iemand uw gesprek afluistert vrijwel nihil.

Wat raden wij u aan?

Voordat u beslist welke headset u gaat bestellen, dient u goed te begrijpen waar de headsets voor gebruikt zullen worden. Indien de gebruikers het aan hun bureau zullen gebruiken, raden wij een DECT headset aan zodat zij zich vrij kunnen bewegen.

Indien de headset gepaard zal gaan met een smartphone, raden wij een Bluetooth headset aan omdat mobiliteit in de meeste gevallen geen probleem zal vormen.