De telecommunicatie industrie is in de laatste paar jaar flink veranderd. De POTS (oorspronkelijke analoge telefoonverbinding) zijn zonder twijvel verouderd, terwijl mobiele telefoons zich steeds verder ontwikkelen. Hoewel het ook mogelijk is via PC of laptop te bellen, hechten veel mensen in bedrijven nog aan een telefoonlijn. Ze zouden nog met hoorn aan hun oor, of met een headset willen bellen. Een VoIP telefoon biedt een goede oplossing hiervoor. Maar wat is VoIP nou, waar staat het voor, en wat zijn de voordelen ervan? Lees hier meer over.

Wat is VoIP?

Om te weten wat VoIP betekent, is het belangrijk om te weten waarvoor VoIP staat. VoIP is een afkorting van Voice-over-Internet-Protocol en dit protocol maakt het mogelijk dat men kan bellen via het internet. Bestaande datanetwerk van de computer wordt dus gebruikt om te bellen. Op dit netwerk sluit u de telefooncentrale en de toestellen aan.

Hoe werkt het?

VoIP, of Voice over IP, is een techniek waarbij spraak wordt gedigitaliseerd en in kleine pakketjes wordt verzonden via het computernetwerk. Wanneer het eenmaal aangekomen is bij de ontvanger wordt deze data omgezet in geluid. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het zogenaamde IP-protocool. Dit is hetzelfde protocol dat wordt toegapast om bijvoorbeeld informatie over internet te verzenden.  Je hebt hiervoor dus de volgende nodig:

  1. Datanetwerk
  2. Telefooncentrake aansluiten op het datanetwerk (in plaats van op de normale bekabeling)
  3. U sluit uw telefoontoestellen aan op het datanetwerk (in plaats van op de normale bekabeling)

Wat zijn de voordelen van VoIP?

  • De kosten zijn in vergeleken met traditionele koopverbindingen een stuk lager.
  • Unified Communications: Allerlei vormen van communicatie. (spraak, e-mail, fax, voicemail conferencing) kunnen gebundeld worden en kan worden aangeboden op één apparaat of computer.
  • Dankzij Voice-over-Internet-Protocol is uw bedrijf volledig locatie-onafhankelijk.
  • U behoudt hetzelfde telefoonnnummer, waar u ook zich bevindt
  • VoIP netwerk is uit te breiden: de telefonie groeit met uw bedrijf mee.

Komt overstappen naar VoIP werkelijk voordeliger uit?

Vanwege het feit dat Voice-over-Internet-Protocol uw internetverbinding gebruikt om te bellen, is de kwaliteit van de gesprekken goed. Daarnaast brengt het ook lagere kosten met zich mee. De lage installatie- en onderhoudskosten zorgen ervoor dat VoIP systemen goedkoper uitkomen dan POTS-systemen. Natuurlijk hangt het exacte bedrag af van welke VoIP provider u heeft.

Lees ook de volgende Blog om te weten waarom u over zou moeten stappen naar een VoIP systeem.