Portofoons kunnen nogal moeilijk te begrijpen zijn voor beginners, doordat er veel verschillende opties zijn met diverse functies. Om je hierbij te helpen, zullen wij in dit artikel uitleg geven over het apparaat en vaak voorkomende termen verklaren. 

Repeaters / Versterker

Een repeater breidt het bereik van een portofoon uit door het signaal te versterken. Het aanschaffen van een repeater is vooral handig voor als u de portofoon gaat gebruiken in omgevingen waar obstakels voor hinderingen in het signaal kunnen zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote bouwplaatsen, parken of zwaar bebouwde stedelijke gebieden.

Hulp-bij-walkie-talkies

Trunking systemen

Een trunking systeem is als een mobiel netwerk voor walkie-talkies. Dit bestaat uit een netwerk van meerdere repeaters waarmee gebruikers over grote afstanden over een unified network kunnen communiceren. Bijvoorbeeld de politie en nooddiensten maken gebruik van trunking systemen om contact te kunnen houden met verschillende afdelingen over een groot geografisch gebied.

Radio Over Internet Protocol (ROIP)

ROIP betekent portofoon communicatie via het internet. Zo kunnen de Portofoons overal ter wereld gebruikt worden.

PL toon en een PL-code (ook wel bekend als CTCSS)

CTSS is een sub-frequentie die andere transmissies die op dezelfde frequentie zitten uitfiltert om de privacy te waarborgen. Hierdoor kunnen gebruikers in dezelfde omgeving kanalen delen en tegelijk privé gesprekken voeren met specifieke gebruikers. Om er een beeld bij te krijgen: zie het als rijstroken op een snelweg; mensen kunnen dezelfde snelweg (frequentie) delen, en PL tonen zijn de wegmarkeringen die voorkomen dat bestuurders tegen elkaar botsen (elkaar horen).

Intrinsically Safe (Intrinsieke veiligheid)

(IS) is een certificering voor elektronische apparatuur op plaatsen waar explosieve gassen aanwezig kunnen zijn. De elektrische energie van intrinsieke veilige walkie talkies zijn laag, zodat deze niet explosieve gassen kunnen ontsteken. Fabrikanten die deze intrinsiek veilige apparatenverkopen moeten aan specifieke normen voldoen om de veiligheid te garanderen. Bij Portofoons die aan de norm voldoen wordt dit aangegeven in de documentatie/handleiding als  ‘intrinsiek veilig’ of ‘FM-goedgekeurd’.

Encryptie

Een encryptie versleutelt het spraaksignaal zodat andere portofoon-gebruikers in de omgeving niet kunnen meeluisteren. Er zijn verschillende soorten encrypties op Portofoons, dus het is belangrijk om het niveau van privacy te bepalen dat aan jouw eisen voldoet. Encrypties bieden eenvoudige tot geavanceerde bescherming.

De voorkomende vormen zijn:

Inversion Voice Encryption – dit is een simpel stem versluiering systeem om te voorkomen dat andere gebruikers in de directe omgeving mee kunnen luisteren.
Rolling Code Encryptie – is beschikbaar voor voornamelijk professionele toestellen en is een meer geavanceerde encryptie-technologie. Hierdoor wordt deze niet gemakkelijk gedecodeerd.
DES 20 – Biedt bescherming tegen geavanceerde luister technologieën.
P25 veilige digitale DES – 56 bit encryptie (meestal gebruikt door openbare dienstverleningen).
P25 Digitale AES – Biedt maximale beveiliging dankzij de 256-bit encryptie.