Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven afhankelijk van directe communicatie doormiddel van portofoons. Dit is een trend die steeds populairder wordt. Een analoge portofoon wordt vervangen door een digitale portofoon, doordat deze een grotere dekking hebben. Daarnaast, staan deze de optie toe voor meerdere gelijktijdige gesprekken.

Enkele belangrijke redenen waarom digitale portofoons analoge vervangen, zijn als volgt:

1 – Digitale portofoon = Groter bereik

Hoe groter de afstand tussen de walkie talkies, hoe groter de kans dat de signaalsterkte daalt. Desalniettemin, bieden digitale walkie talkies verbeterde geluidskwaliteit over langere afstanden, doordat deze minder gevoelig zijn voor hinderingen in de omgeving, zoals bijvoorbeeld bergen of bomen.

2 – Makkelijk overstappen van analoge naar digitale walkie talkies

Top walkie-talkie fabrikanten leveren walkie talkies die zowel digitaal als analoog zijn. Dit betekent, dat bedrijven die aanzienlijk geïnvesteerd hebben in analoge portofoons, probleemloos digitale walkie talkies kunnen integreren. Een ander voordeel is, dat er geen investering in digitale walkie talkies nodig is, omdat ze compatibel zijn met bestaande reeksen analoge portofoons.

3 – Langere batterijlevensduur

Bij analoge walkie talkies kan de batterij nogal snel leeg zijn, terwijl dankzij de nieuwe digitale technologie de batterijlevensduur van digitale portofoons tot ongeveer 40% langer is. Dit is met name interessant voor gebruikers die intensief gebruik maken van hun walkie talkie en er op aangewezen zijn tijdens werkuren.

4 – Geavanceerde functies

Bij nieuwere, geavanceerde walkie talkies zijn functies zoals het verzenden van tekstberichten mogelijk. Echter, zijn dit soort functies in de meeste gevallen uitsluitend beschikbaar voor prijzigere en professionelere type portofoons.

5 – Locatiebepaling

Met GPS-walkie talkies kunnen werkgevers de locaties van werknemers oproepen voor in noodsituaties.

6 – Privacy

Een digitale walkie talkie is een veiligere communicatiemethode vergeleken met een analoge walkie talkie. De transmissie van de digitale portofoon wordt gecorrulleerd en vervolgens als het ware opnieuw verbonden, wat de kans op interferentie vermindert. Er kan echter een vermindering van de geluidskwaliteit zijn door deze functie, vooral over grotere afstanden.